Reported Speech Konusu – İngilizce’de Dolaylı Cümleler Konu Anlatımı


Reported Speech Konusu – İngilizce’de Dolaylı Cümleler Konu Anlatımı

Reported speech, İngilizce’de karmaşık cümle kurmada size fazlasıyla yardımcı olacak bir konudur. Bu cümle yapıları sayesinde başkaları tarafından size aktarılan durumları onların adına ifade etmeniz mümkün olacaktır. Türkçe’de de “dolaylı cümle” olarak bilinen bu konunun kendine has bazı önemli kuralları da bulunmaktadır.

Reported speech konusu, ileri seviyede İngilizce öğrenmek adına atacağınız önemli adımlardan da biridir. Artık basit cümle yapılarından daha kompleks cümlelere geçmek adına bu konuya da hakim olmanız beklenir. Aynı zamanda bu konu, İngilizce sınavlarında da sıklıkla karşınıza çıkması muhtemel konular arasında yer almaktadır.

Reported Speech Konu Anlatımı

Reported Speech Konu Anlatımı

Reported speech nedir sorusundan yola çıkarak İngilizce’de dolaylı cümleler nasıl kurulur ve hangi amaçla kullanılır öğreneceğiz. Bu konu, çeşitli kurallar dahilinde bir başkası tarafından kurulan cümleleri yine bir başkasına aktarmanıza yardımcı olacaktır. Türkçe’de dolaylı anlatım olarak kendine yer bulan bu konunun İngilizce’nin en önemli konularından biri olduğunu söyleyebiliriz.

Dolaylı konuşma, size aktarılan ifadelerin geçtiği zamana göre farklı türde çeşitli kuralları da beraberinde getirmektedir. Her ne kadar ilk etapta zor bir konu gibi dursa da kuralların öğrenilmesi ile birlikte dolaylı cümleler kurmak kolay hale gelecektir. Bunun için de yazımızda yer alan konu anlatımı kısmındaki detayları düzenli olarak çalışmanız tavsiye edilir.

Reported Speech: Dolaylı Anlatım Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Reported Speech: Dolaylı Anlatım Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

İngilizce’de reported speech, bir başkası tarafından söylenen şeylerin bir başkası tarafından aktarılmasıdır. Buna aynı zamanda indirect speech adı da verilmektedir. Türkçe’de de sıklıkla kullanılan bu ifadeler, İngilizce grammar konularından biri olarak pek çok alanda karşımıza çıkmaktadır.

Reported speech exercises kısmında da bu tarz ifadeleri içeren soruları görmek mümkündür. Reported speech alıştırmalar kısmında başarılı olmak için de konunun kurallarının tamamen öğrenilmiş olması gerekir.

Reported Speech ile Tense’lerin Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Reported Speech ile Tense’lerin Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Reported speech örnekleri kapsamında da fark edeceğiniz üzere zamanlarda bir kayma yaşanması muhtemeldir. Bunun nedeni de kurulan cümlenin daha önceden kurulduğu ve aktarımın da o zaman yönelik olarak yapılması gerektiğidir.

Aşağıdaki listede reported speech tense değişimi tam olarak nasıl olmalıdır görebilirsiniz.

Yukarıda verilmiş olan zaman geçişleri aslında belli bir mantığa uygun bir şekilde kullanılmaktadır. Size aktarılan cümle daha geçmiş bir zamanda kurulduğu için siz de o cümleyi karşı tarafa geçmiş zamana uygun bir şekilde aktarmaya çalışmalısınız. Yukarıdaki zaman değişimlerini öğrenerek dolaylı anlatımda buna uygun cümleler kurmayı denemelisiniz.

Örnek Cümle:

Reported Speech ile Aitlik Bildiren İfadeler

Reported Speech ile Aitlik Bildiren İfadeler

Reported speech ile dolaylı anlatım yaparken aitlik bildiren sıfatları da değiştirmek gerekmektedir. Aynı zamanda cümlenin öznesini de duruma uygun bir şekilde değiştirmek dolaylı anlatım için faydalı olacaktır.

Örnek Cümle:

Reported Speech ile zaman Bildiren İfadelerin Kullanımı

Reported Speech ile zaman Bildiren İfadelerin Kullanımı

Dolaylı anlatım yapılan cümlelerde değişen bir diğer durum da zaman ifadelerinin kullanımıdır. Aşağıdaki listede de zaman belirten kavramların dolaylı cümle içerisinde nasıl değiştiği gösterilmektedir.

Yukarıda verilmiş olan zaman değişimlerini cümlede uygun bir şekilde kullanabilirsiniz. Listeyi öğrenerek dolaylı anlatım cümlelerini buna uygun bir şekilde düzenleyebilirsiniz.

Reported Speech ile Kullanılan Soru Kalıpları

Reported Speech ile Kullanılan Soru Kalıpları

Reported speech, aynı zamanda çeşitli soru kalıpları ile de birlikte kullanılabilir. Bu tip durumlarda da uygulanması gereken bazı farklı dil bilgisi kuralları bulunmaktadır. Buna göre hem yes / no questions hem de wh soruları için daha farklı yöntemleri izlemek gerekecektir.

Reported speech ile birlikte yes / no questions kullanımı yapılacaksa if / weather bağlantısı sağlanarak cümleler kurulabilir. Bu sayede cümle soru cümlesi olmaktan çıkıp düz cümle haline getirilmiş olacaktır.

Örnek Soru Cümlesi I:

Dolaylı konuşma ile what soruları sorarken de farklı bir yolun izlenmesi gerekmektedir. Bu durumda da zaman ve özne gibi değişimlerin yapılması oldukça önemlidir. Wh sorularında da önemli olan sorulan soruyu alıp uygun zamanda ve öznede düz cümle haline getirmeyi başarmaktır.

Örnek Soru Cümlesi II:

Soru cümlelerinde aynı zamanda “say” yerine “ask”, “wonder” ya da “want to know” gibi kalıpların kullanılması uygundur. “Say” fiili ise yalnızca düz kurulan dolaylı anlatım cümlelerinde kullanılmalıdır.

Eklenme:

05 Aralık 2022 Pazartesi 05:02

-
Güncellenme:

05 Aralık 2022 Pazartesi 06:25



ETİKETLER: reported speech


PAYLAŞ